Πάνε χρόνια που ένας Μανιάτης, εξ Αργολίδος πασόκος υπουργός Περιβάλλοντος, χαρακτήριζε το μπετοκατασκεύασμα της Αγιάς Σοφιάς, γήπεδο ποδοσφαιρικό υποτίθεται, τοπόσημο της Νέας Φιλαδέλφειας…
Κύλησε νερό στ’ αυλάκι έκτοτε, περάσαμε από το “ΑΕΚ ή ΦΑΠΑ” στο “ΑΕΚ = ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ” για να καμφθούν οι αντιδράσεις, να υπάρξει αποδοχή των Μελισσανίδειων επιδιώξεων, που καθώς φαίνεται δεν έχουν κερδίσει τον νου και την καρδιά των κατοίκων της Νέας Φιλαδέλφειας.
Στην ξαναζεσταμένη σούπα του τοποσήμου αναζητούν κάποιοι τη λύση του προβλήματος – και προσθέτουν και καρύκευμα, το … σύμβολό του.
Ενώ ο Μητροπολίτης ΝΙΦ Γαβριήλ και ο παπάς της Αγίας Τριάδας Τιμόθεος Ηλιάκης οδηγούν το χριστεπώνυμο εκκλησίασμα και την εικόνα της Αγίας Τριάδας σε χώρους υπόγειους του μπετοκατασκευάσματος της Αγιά Σοφιάς όπου και η σχετική δέηση.
Μάταιος κόπος…
Δύο είναι τα τοπόσημα: Πρώτον, το Δάσος της Νέας Φιλαδέλφειας, που δημιουργήθηκε με την έμπνευση ενός μεταλλειολόγου μηχανικού, του Ανδρέα Κορδέλλα, εδώ και πάνω από ένα αιώνα, και δεύτερον τα επί του εδάφους ίχνη του Μικρασιατοπροσφυγικού συνοικισμού της Νέας Φιλαδέλφειας, έργο του αρχιτέκτονα Κώστα Σγούτα.
Η πλατεία Πατριάρχου, τοπόσημο δυνατό κι αυτή, δέχτηκε πλήγματα ισχυρά αρχής γενομένης από τη δικτατορία των συνταγματαρχών, ενώ το Σχολείο το Μεγάλο (2ο Δημοτικό Σχολείο), έργο του σημαντικού αρχιτέκτονα Νικόλαου Μητσάκη, διαμάντι των Σχολείων του ’30, πλαισιώθηκε με νεότερα κτίσματα με αποτέλεσμα την απώλεια της φυσιογνωμίας του και των λειτουργιών του.
Κώστας Π. Παντελόγλου